Dodano: 1 kwietnia, 2023
Oprócz tego, że w Stacji Food Hall zjecie street food z całego świata, wybierając spośród 20 różnych kuchni, możecie spędzić czas w jednej z aż sześciu integralnych i jednocześnie unikatowych przestrzeni. Jedną z nich jest Peron 5, w którym od środy do soboty rozbrzmiewa muzyka na żywo. W kwietniu wystąpią tu m.in. zespół Cheap Tobacco – energiczny band, odważne balansujący pomiędzy gitarowym, vintage’owym brzmieniem a taneczną i transową współczesną elektroniką. Fani twórczości Zbigniewa Wodeckiego, z pewnością zainteresowani będą koncertem gdańskiego zespołu Konie, który zaprezentuje własne aranżacje utworów tego znakomitego artysty. Tym z Was, którzy kochają jazz, nie trzeba przypominać o kultowym już cyklu Baltic Soul Session, odbywającym się aż dwa razy w miesiącu, w formie jam session. Wieczory przy wyśmienitych koktajlach umilać będą także znakomici wykonawcy, nie tylko trójmiejskiej sceny muzycznej: Piotr Truchel, Emilia Kalinowska & Marek Ewertowski, Maksymilian Wilk & Jan Szczurek, Ada Karpińska & Kuba „Kikut” Mańkowski, California Duet, Dominika Żywicka & Przemysław Zieliński oraz wokalistki Open Voice Studio – Paulina Zaleska & Agnieszka Armatowska, które zaprezentują utwory polskie i zagraniczne z lat ’80 ’90 oraz 2000.
Miłośników aktywnego spędzania czasu wolnego, zachęcamy do udziały w autorskim wydarzeniu Let’s Song Julity Zielińskiej, podczas którego artystka wraz z profesjonalnym zespołem muzycznym i widownią wspólnie tworzą zupełnie nowe piosenki. Jeżeli poszukujecie jeszcze bardziej aktywnych atrakcji, absolutnie bądźcie w STACJI 21 kwietnia i weźcie udział w potańcówce, czyli wydarzeniu Swing na Peronie, które organizowane jest wraz ze Swing Revolution Trójmiasto i Trójmiejską Kapelą Swingową.
W przestrzeni Stacji Food Hall znajduje się aż pięć różnych barów, których zróżnicowana oferta obejmuje klasyczne i autorskie koktajle, bezalkoholowe moktajle i domowe lemoniady, a także kraftowe piwa i znakomitą kawę. Zaznaczając umiłowanie do sztuki barmańskiej, barmani Stacji Food Hall przygotowali kilka ciekawych i wartych uwagi wydarzeń, podczas których przyrządzać będą specjalne koktajle. I tak, 19 kwietnia na barach królować będą koktajle na bazie amaretto podczas Amaretto Day, a dzień później – konopne, w ramach 420 Day. Natomiast dokładnie w połowie kwietnia odbędzie się baro-przejęcie Peronu 5, czyli wyjątkowy Guest Shift barmanów – Eweliny Figiel, Tomka Dziewięckiego, oraz Adama Grądziela – na co dzień opiekujących się programem koktajlowym Food Town Bars – integralnej części Food Town mieszczącego się w warszawskiej Fabryce Norblina.
Jak poznać drugiego człowieka? Najlepiej na żywo, podczas swobodnej rozmowy, w niezobowiązującej atmosferze. W Stacji Food Hall odbywa się szereg interesujących wydarzeń towarzyskich, takich jak Speed Dating dla singli, spotkania z niekonwencjonalnymi dietetyczkami – Lis i Urbańską, pod hasłem Ani się waż! oraz warsztaty kulinarne w studiu The Kitchen, zarówno dla dorosłych, w wybrane dni tygodnia, jak i dla dzieci – w każdą niedzielę.
Festiwale kulinarne odbywają się tu co miesiąc. Na widelec wzięte zostały już Hiszpania, Syria, Włochy, Meksyk i Ameryka Północna. A teraz czas na Polskę! Dlatego w dniach 29.04 – 3.05, nieprzypadkowo w czasie majówki, STACJA FOOD HALL, wraz ze wszystkimi konceptami gastro i barem, zabierze swoich Gości w podróż po Polsce, serwując niecodzienne dania i koktajle inspirowane kulinarnym dziedzictwem naszego pięknego kraju. Spodziewajcie się tylko kuchni fusion, czyli polskiego sushi, polskich noodli, polskich burgerów i jeszcze więcej! Ambasadorem Festiwalu jest Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski, który w przeddzień festiwalowego szaleństwa poprowadzi warsztaty kulinarne, oczywiście z kuchni polskiej.
Galeria Metropolia (poziom +2), ul. Kilińskiego 4, Gdańsk Wrzeszcz