Piscola to popularny chilijski koktajl polegający na zmieszaniu pisco z napojem typu cola. Na przestrzeni lat zyskał dużą popularność, podobnie jak inne napoje alkoholowe, takie jak piwo, chicha, rum i whisky.

Pisco – napój alkoholowy typu brandy (tzw. winiak), produkowany ze sfermentowanych i poddanych destylacji winogron. W Chile i Peru jest uważany za dobro narodowe (oba kraje toczą od wielu lat spór o pierwszeństwo powstania pisco, a tym samym o prawo do nadawania tej nazwy swoim produktom). A popularnymi koktajlami na bazie tego alkoholu są pisco cola i pisco sour.

W popularnych lokalach można go również zamówić jako „latarnię na cztery baterie”, co nawiązuje do wyglądu butelki pisco i czterech pojedynczych butelek Coca Coli, którym towarzyszą cztery długie szklanki z lodem.

Piscola | 32 pln | PISCO – COLA – ANGOSTURA

NASTĘPNA STACJA to cykl koktajlowy, podczas którego każdego miesiąca prezentujemy Wam klasyki sztuki barmańskiej, w najlepszej odsłonie!