Słodko-kwaśny i jednocześnie cierpki w smaku Pisco Sour przechodził w swoich dziejach kilka zmian, dopóki pod koniec lat dwudziestych XX wieku Mario Bruiget – peruwiański barman pracujący w Morris’ Bar, nie stworzył nowoczesny przepis na ten klasyczny koktajl, dodając do mieszanki bitters angostura i białka jaj.

Pisco Sour to tradycyjny koktajl alkoholowy pochodzenia peruwiańskiego. Chociaż wytwarzanie napojów mieszanych na bazie pisco sięga prawdopodobnie XVIII wieku, historycy i znawcy napojów są zgodni co do tego, że koktajl w dzisiejszej postaci został wynaleziony na początku lat dwudziestych XX wieku w Limie – stolicy Peru, przez amerykańskiego barmana Victora Vaughena Morrisa.

Morris opuścił Stany Zjednoczone w 1903 roku, aby pracować w Cerro de Pasco, mieście w środkowym Peru. W 1916 roku otworzył Morris’ Bar w Limie, a jego salon szybko stał się popularnym miejscem wśród peruwiańskiej klasy wyższej i anglojęzycznych obcokrajowców. Najstarsze znane wzmianki o pisco sour można znaleźć właśnie w reklamach gazet i czasopism z początku lat dwudziestych XX wieku dotyczących Morrisa i jego baru, publikowanych w Peru i Chile.

Jednak Pisco Sour przechodził w swoich dziejach kilka zmian, dopóki pod koniec lat dwudziestych XX wieku Mario Bruiget – peruwiański barman pracujący w znanym Wam już Morris’ Bar, nie stworzył nowoczesny przepis na ten klasyczny koktajl, dodając do mieszanki bitters angostura i białka jaj. Takie Pisco Sour znamy i odtwarzamy dziś!

Pisco Sour | 32 pln | pisco, cytryna, albumina, orange bitter

NASTĘPNA STACJA to cykl koktajlowy, podczas którego każdego miesiąca prezentujemy Wam klasyki sztuki barmańskiej, w najlepszej odsłonie!