“Vieux carré” oznacza dokładnie stary kwartet i jest to nazwa najstarszej części Nowego Orleanu. Żytni bourbon, Martini Riserva Rubino, cognac, likier korzenny i gorzkie esencje – odtwarzamy koktajl z lat ‘30. XX wieku.

Koktajl Vieux Carré został stworzony w latach ‘30. XX wieku przez Waltera Bergerona, mieszkańca Nowego Orleanu, który jako barman w Hotelu Monteleone – szczególnie popularnym wśród pisarzy, artystów i polityków.

Bergeron stworzył Vieux Carré, łącząc w sobie inspiracje z różnych kuchni i kultur. I tak: koniak i brandy pochodziły z Francji, wermuty – z Włoch, a likier benedyktyński – z Francji lub Włoch. Dodatek bittersów wzbogacił smak koktajlu, a kawałki pomarańczy dodawały mu wyjątkowej woni. Powtarzamy to dziś!

NASTĘPNA STACJA to cykl koktajlowy, podczas którego każdego miesiąca prezentujemy Wam klasyki sztuki barmańskiej, w najlepszej odsłonie!