W tym sezonie, Peron 5 przeniesie Was do koktajlbaru rodem z londyńskich ulic, bo cała karta jest hołdem dla miksologii i najlepszych barów UK.

Wybraliśmy 5 klasycznych koktajli, oraz stworzyliśmy 5 nowych autorskich i wymieszaliśmy klasykę z innowacjami sztuki barmańskiej. Zatem znajdziecie tu wielkomiejskie Cosmo, Gimleta waniliowo-brzoskwiniowego oraz wcale nie czarno-białego Charliego Chaplina!

Apple Calvaroni

Twist na klasycznym Negroni, czyli koktajlu który po raz pierwszy podano prawdopodobnie w roku 1919 we florenckiej kawiarni Casoni, na żądanie hrabiego Camilla Negroniego, który chciał aby do jego ulubionego drinka Americano dodano też gin. W książce Garego Regana “The Joy of Mixology” z 2003r., autor dosadnie stwierdza “nie eksperymentuj tutaj z proporcjami – równowaga ma pierwszorzędne znaczenie…a używanie równych części każdego składnika jest absolutnie konieczne, aby osiągnąć doskonałość”. W naszej kompozycji zamieniliśmy Gin na Calvados i uwydatniliśmy jabłkowy smak za pomocą pianki z cydru!

Fortune Teller

Z ang. wróżka, a to co dla Was wywróżyliśmy to wspaniałe połączenie ginu, wytrawnego wermutu, oraz przepysznego likieru mandarynkowgo i kordiału z KUMKWATU – dla balansu

Life Is Peachy

nasz bar manager, jako wielki fan klasycznego Gimleta, zapragnął upiększyć każdy ze składników tego klasycznego koktajlu. Gin zainfuzował wanilią, syrop cukrowy zamienił na syrop ze świeżych brzoskwini, a z limonki wydobył to co najlepsze i stworzył 100% kordiał zero waste. Dla balansu dodał odrobinę białego portugalskiego wina półwytrawnego, a dla dopełnienia doznań smaku i zapachu – kilka kropel oliwy cytrynowej.

Cold Brew Martini

Starzony rum, likier na bazie cold brew oraz cold brew przyrządzane z najlepszych ziaren kawy, a dodatkowo – dla osłody – tarta biała czekolada.

Fani Espresso Martini i pobudzających połączeń pokochają ten koktajl. Wiemy to.

It’s Basil Spritz!

W te gorące (czasami) lato nie mogło zabraknąć idealnego “szprycera”. Liście świeżej bazylii, w połączeniu z cytrynówką własnego wyrobu, topowane bąbelkami z prosecco. Lekko, cytrusowo i rześko!

Pink Chihuahua

Soho jest najbardziej znaną z kosmopolitycznych dzielnic współczesnego Londynu, położoną w pobliżu rozrywkowego West Endu. W tym wirze mistrz koktajli Dick Bradsell przejął stery Pink Chihuahua, piwnicznego baru Cantina El Camion, na kilka ostatnich lat swojej bogatej kariery barmańskiej. Podczas swojej pracy w meksykańskim barze stworzył przepis na puszyste i pyszne połączenie grenadyny, tequili i orgeat.

Paper Plane

Połączenie bourbonu, likieru amaro, aperolu i soku z limonki, to dzieło opracowane około 2000r. przez Sashę Petraske i Sama Rossa z Milk & Honey dla baru The Violet Hour – ich byłego kolegi Toby’ego Maloneya w Chicago. Ten nowoczesny, gorzko-słodki koktajl, to idealna propozycja na aperitif. Paper Plane powala aromatami i jest idealny przed obfitą kolacją!

Rusty Nail

Mówi się, że nazwa „Rusty Nail” pochodzi od zardzewiałego gwoździa, którego używano do mieszania napoju w jego początkach. Zanim zagłębimy się w składniki, ważne jest, aby zrozumieć historię koktajlu Rusty Nail. Otóż ten kultowy koktajl cieszy się popularnością od dziesięcioleci i uważa się, że powstał w latach 60. Legenda głosi, że Rusty Nail narodził się w barze na Hawajach, gdzie grupa amerykańskich biznesmenów szukała sposobu, aby ich szkocka whisky była smaczniejsza, dlatego dodali do niej odrobinę Drambuie. Przez lata Rusty Nail stał się ukochanym klasycznym koktajlem, podawanym w barach i restauracjach na całym świecie. Rusty Nail pojawiał się w niezliczonych filmach i programach telewizyjnych, od Mad Men po The Sopranos. Także Saul Goodman, ukochany bohater serialu telewizyjnego „Breaking Bad” i jego spin-offu „Better Call Saul”, znany jest z zamiłowania do tego koktajlu.

Cosmopolitan

Pomimo serialowego odniesienia, przepis na drink Cosmopolitan wcale nie jest tworem nowożytnym. Pierwsze wzmianki na temat podobnej receptury pojawiają się w publikacji „Pioneers of Mixing at Elite Bars 1903-1933” z 1934 roku. Samo pochodzenie popularnego koktajlu pozostaje kwestią dyskusyjną, głównie ze względu na dowody świadczące, iż kilku barmanów wykreowało zbliżony pomysł w tym samym czasie. Swoją popularność zawdzięcza serialowi „Sex w Wielkim Mieście”, którego główna bohaterka, Carrie Bradshaw – w tej roli Sarah Jessica Parker – raczyła się popularnym „Cosmo drink” w czasie spotkań z przyjaciółkami.

Charlie Chaplin

Początki tego napoju sięgają lat 20. XX wieku, kiedy to po raz pierwszy został sporządzony w hotelu Waldorf-Astoria. Wczesne wersje przepisu są zdecydowanie za słodkie, dlatego wolimy „doskonały” przepis Gaz Regana z The Joy of Mixology. Połączenie Sloe Ginu (gin z tarniny to czerwony likier aromatyzowany jagodami tarniny, które są naturalnie bardzo cierpkie), likieru morelowego i kordiału z limonki. Tak smakuje najlepiej!

Cheers for that, mate!