Hanky ​​Panky to słodkie Martini z gorzką nutą. Koktajl został stworzony przez prawdziwą legendę barmańską Adę „Coley” Coleman, która dołączyła do akcji Girl Power na długo przed tym, zanim było to popularne, stając się pierwszą kobietą główną barmanką w hotelu Savoy.

Hanky ​​Panky został wymyślony przez Adę „Coley” Coleman, główną barmankę w barze amerykańskim w hotelu Savoy, na początku XX wieku. Coley pracowała w hotelu The Savoy od 1903 r. aż do przejścia na emeryturę w 1926 r. O swoim koktajlu mówiła: „Nieżyjący już Charles Hawtrey… był jednym z najlepszych znawców koktajli, jakich znałam. Kilka lat temu, kiedy skończył pracę, przychodził do baru i mówił: „Coley, jestem zmęczony”. Daj mi coś z odrobiną ponczu. To dla niego godzinami eksperymentowałam, aż wymyśliłam nowy koktajl. Gdy przyszedł następnym razem, powiedziałem mu, że mam dla niego nowego drinka. Wypił łyk i opróżniwszy szklankę, powiedział: „By Jove! That is the real hanky-panky!” I od tego czasu nazywa się to Hanky-Panky.”

Hanky Panky to elegancki trunek przeznaczony dla wyrafinowanych podniebień. Koktajl przyrządza się z ginu, słodkiego wermutu i Fernet-Branca. Przypadnie więc do gustu wszystkim miłośnikom wyraźnych smaków!

Hanky – Panky | 30 pln | Bombay Sapphire, Martini Rubino, likier ziołowy, pomarańcza

NASTĘPNA STACJA to cykl koktajlowy, podczas którego każdego miesiąca prezentujemy Wam klasyki sztuki barmańskiej, w najlepszej odsłonie!