Znajdziecie tu połączenie śródziemnomorskiego ginu, cytryny, cukru oraz wody gazowanej, w najlepszej wersji!

Przepis na Toma Collinsa poznano w USA już w 1876 roku, kiedy to Jerry Thomas opublikował recepturę w swojej książce pt. „Przewodnik Barmana”.

Orzeźwiający koktajl z miejsca zyskał sławę na całym świecie, i był tak popularny, że wiele osób próbowało przywłaszczyć sobie jego autorstwo. Aż fizyk – Morell Mackenzie – opublikował artykuł, w którym twierdził, że Jerry Thomas wcale nie wymyślił Toma Collinsa jako pierwszy. Twierdził on, że skomponował go Brytyjczyk John Collins! Sprawa była dosyć zagmatwana, m.in. ze względu na podobieństwo nazw i imion: dwóch Collinsów, Tom, Thomas… Kwestia została jednak dosyć szybko wyjaśniona, a fakt, że przepis został oficjalnie opublikowany znacznie pomógł rozwiać wszelkie wątpliwości.

Dziś można bezspornie stwierdzić, że Tom Collins jest dziełem Jerry’ego Thomasa.

PIJCIE GO W LISTOPADZIE!