Barmani Stacji Food Hall ponownie zaskakują! Tym razem przygotowali dla Was autorskie koktajle w jesienno – zimowej odsłonie.

Pisco! At the Disco by Kacper Woźny


Swój koktajl przygotowałem po to aby podzielić się z Wami moją miłością do alkoholu zwanym Pisco. Chcę otworzyć wasze kubki smakowe na nowe doświadczenie i pokazać coś nieznanego w przystępny sposób. W swoim koktajlu użyłem własnoręcznie przygotowanego kordiału z włoskiego wermutu, marchewki oraz mandarynek, aby przybliżyć wszystkim świąteczne smaki.

Beetroot Bond by Agata Sobolewska


Inspiracją jest oczywiście James Bond i słynny koktajl, który pijał zarówno w filmach jak i książkach czyli Vesper Martini. Koktajl jest podrasowany Bombayem infuzowanym burakiem oraz dodanym kordiałem również z buraka i jabłka, co nawiązuje do jesiennych klimatów. Koktajl jest wytrawny ale również słodki, przez co bardziej przystępny.

Fall in Love by Hubert Kamiński


Koktajl powstał z myślą o zimnych ciemnych wieczorach. To idealny czas na napicie się rozgrzewającego połączenia rumu, czarnego bzu oraz typowo jesienno – zimowych smaków w piance z grejpfruta. Inspiracją do stworzenia koktajlu była nalewka z czarnego bzu, którą przyrządzamy z rodziną od kilkunastu lat, oraz zimowa herbata, czyli smak cynamonu, goździków i cytrusów, który w tym okresie lubimy najbardziej.

Apple of my Eye by Alicja K.


Genezą jest synteza wspomnień z doświadczeniem. Koktajl jest fuzją jesienno-zimowych smaków, jakie wszyscy doskonale znamy od najmłodszych lat. Jabłko, cynamon oraz imbir w połączeniu z kwaśno-gorzkim grejpfrutem idealnie łączą się z klasycznym ginem Bombay Sapphire, w którego skład wchodzą zioła oraz przyprawy. Finalny efekt pozwala nam kosztować koktajl pełen słodyczy połączonej z delikatną nutą cytrusów, a rozgrzewające właściwości imbiru oraz korzenny smak cynamonu subtelnie zaspokaja nasze spragnione zimowych doznań podniebienia.

Maroon Coffee by Oliwer Latos


Ten koktajl to lekki twist na popularnym klasyku, jakim jest dobrze znane Espresso Martini. Jednak w mojej wersji znajdziecie dosłowne nawiązanie do jesiennego klimatu. Połączyłem tu syrop kasztanowy z syropem waniliowym, a standardową wódkę zastąpiłem starzonym rumem, w którym wyczuwalna jest również wanilia oraz nuta goździków, dębu oraz miodu z bardzo lekkim finishem.

Clockwork Orange by Stasiu Laskowski


Chciałem stworzyć koktajl, który skojarzeniami przypominałby grzanie się przy kominku w ciemny jesienno-zimowy wieczór, a najbardziej z tym kojarzy mi się właśnie napar z pomarańczą i goździkami. Połączyłem tu rozgrzewające aromaty drewna z whiskey wraz ze słodyczą ziół i pomarańczy i przekształciłem je w miłe jesienno – zimowe wspomnienie.

Plum Fiction by Łukasz G.


Inspiracją do stworzenia koktajlu był wigilijny kompot śliwkowy. Do tego dodałem aromatyczny smak cynamonu oraz goździków. Całość zbudowałem na starzonej whisky Dewar’s 12. Koktajl jest bardzo intensywny w smaku i przypomina o ciepłych rodzinnych świętach. Nazwą nawiązuje do kultowego filmu Quentina Tarantino „Pulp Fiction”.

Corndawg by Paweł Ślęk


Koktajl powstał jako efekt eksperymentów z likierami z kukurydzy. Samo stworzenie koktajlu typu tiki, było przez długi czas moim celem, no i udało się to połączyć! Jednak zamiast użycia kukurydzianego likieru, tu użyłem przepyszny, własnoręcznie przyrządzany syrop z popcornu. Corndawg to orzeźwiający, tropikalny, słodki i przede wszystkim mocny koktajl, który na pewno umili każdy wieczór.

SPRAWDŹCIE NAJNOWSZE, jesienno – zimowe menu Baru Centralnego!